Auto

Uplaćeno 30.000 predujmova za Porsche Taycan - može li on zasjeniti 911?

Čini se da je Taycan uspjeh, jer već 30.000 uplaćenih predujmova pokazuje da ima veliki potencijal postati jako popularan

Branimir Tomurad |

Porsche je zaprimio čak 30.000 predujmova za Taycan, novi potpuno električni model koji bi mogao, ako već očito nije, postati megapopularan. planovi su ambiciozni i Porsche planira proizvesti čak 40.000 primjeraka već u prvoj godini prodaje. S obzirom da su prvi planovi bili bazirani na svega 20.000 primjeraka, toliki interes ugodno iznenađuje pa su kvote povećane.

Rezervacija podrazumijeva uplatu od 2500 eura unaprijed. Uspije li porsche prodati 40.000 primjeraka, to će značiti da je pretekao Porsche Boxster, ali i legendarni Elfer. Za usporedbu, u prošloj je godini prodano 35.573 primjeraka modela 911.

Taycanu to, doduše, neće biti dovoljno da pretekne Macan i Cayenne, ali će napraviti pritisak na Teslu. Model S dominira segmentom, iako se ne mogu znati brojke. Naime, Model S i Model X zajedno se prodaju u 99.394 primjeraka. To je podatak za 2018. godinu. Svejedno, Elon Musk otvoreno izjavljuje da ne planiraju nikakav redizajn ili osvježavanje dizajna modela.

Porsche neće samo izbaciti novi električni model i na tomu stati, jer u programu "Electrify America" Volkswagen grupacija radi na postavljanju mreže punionica. Riječ je o investiciji vrijednoj 70 milijuna dolara u brze DC punjače.