Auto

Porsche udvostručio ulaganje u električna vozila

Porsche je ozbiljno shvatio trend elektrifikacije vozila i objavljuje kako su ulaganja u razvoj električnih vozila upravo - udvostručena

Branimir Tomurad |

Malo je poznato da je prvi Porsche zapravo bio električni automobil. Zvao se Lohner-Porsche i bio je pokretan - strujom. Iz Stuttgarta stižu vijesti kako će Porsche uložiti dvostruko više u razvoj električnih modela. Umjesto 3 milijarde, sada će investicija biti 6 milijardi eura i to do 2022. godine. Iako će investicija biti utrošena na elektrifikaciju trenutačnih modela, bit će razvijene i hibridne plug-in varijante.

Dobar dio investicije, 500 milijuna eura, bit će utrošeno na Mission E. Internet bruji da se to Elonu Musku sigurno neće svidjeti, ali zdrava konkurencija uvijek je dobrodošla i donosi benefit za kupce. Za njemački magazin Automobil Produktion, Albrecht Reimold iz izvršnog odbora Porschea izjavio je kako "vjeruje u Mission E i njegov uspjeh. To znači da će riješiti sve što im stoji na putu i uspjeti proizvoditi automobile u velikoj seriji." U Zuffenhausenu će se proizvoditi oko 20.000 primjeraka, ali moguće je čak i malo povećanje kapaciteta ukoliko tržište dobro odreagira. To je velika stvar za Porsche koji je u ovom desetljeću doslovce udvostručio proizvodnju.

Reimold je bio šef konstruiranja za karoseriju Audija A8 ranih 1990-ih, šef planiranja proizvodnje za R8 i ekspert je za izradu alata i za tehnologiju zavarivanja što znači da ima puno više od teorijskog znanja za realizaciju svega o čemu otvoreno govori. Za Automobil Produktion rekao je i da će već sljedeće godine proizvoditi sportski automobil sa 600 KS.

Svakako pogledajte video - Lohner Porsche iz 1900.g. koji je, tehnički gledano, prvi Porsche na struju.