Auto

Zbogom obilaženju adresa, od jučer se svi poslovi oko registracije i prijenosa vlasništva obavljaju na stanicama za tehnički pregled vozila

Trebate li promjenu vlasništva ili produljenje registracije više nema potrebe čekati na više adresa u nekoliko redova, sve se obavlja na stanici za tehnički pregled

Branimir Tomurad |

U Hrvatskoj je čak 159 stanica za tehnički pregled vozila i od sada će se svi poslovi vezani uz registraciju ili promjenu vlasništva vozila obavljati u samoj stanici za tehnički pregled. Plan je time rasteretiti građane, olakšati im poslove vezane uz registraciju, ali i smanjiti potrebu da se zbog jedne stvari obilaze tri adrese: javnobilježnički ured, Porezna uprava i policija te, ukoliko je registracija na isteku, stanica za tehnički pregled.

Od početka ove godine svi se poslovi vezani za registraciju i promjenu vlasništva obavljaju u stanicama za tehnički pregled. Ukida se i potreba za prvim tehničkim pregledom pa su vlasnici novih vozila lišeni troška od 252,56 kn. Dodatna pogodnost je i prijenos vlasništva koji će biti u prosjeku upola jeftiniji jer se ukida porez na promet roba i usluga od 5 posto obračunat na vrijednost vozila te se zamjenjuje upravnom pristojbom koja se plaća po tablici objavljenoj u Narodnim novinama, odnosno po starosti i snazi vozila. Tablicu možete pronaći ovdje.

Procedura prijenosa vlasništva i izdavanje nove Prometne dozvole više se ne vrši u Policiji već u stanici za tehnički pregled. Cijena svih naknada ostaje ista, nažalost skuplja nego prije u policiji (razlika je oko 100 kuna). Vlasnici će biti primorani platiti administrativne usluge u stanici 158,40 kuna (umjesto 66 kuna), a produljenje valjanosti prometne dozvole stajat će ih 122,30 kuna (umjesto 50 kuna u policiji).

Najveće olakšanje vozači će osjetiti prilikom prijenosa vlasništva jer će sve obaviti na jednom mjestu. Jučerašnji dan protekao je u nešto većim gužvama u stanicama za tehnički pregled vozila, ali stanje bi se trebalo stabilizirati kroz nekoliko dana. Dovoljno je doći s dokumentima u stanicu, napraviti prijenos i u roku od pola sata prenijeti vlasništvo. Podsjetimo, u praksi, to je trajalo i do pola dana, ovisno o gužvama na tri adrese (javni bilježnik, Porezna uprava, Policija).