Auto

Počeo je "e-Lopovluk": sve se više kradu baterijski paketi iz Priusa

SAD je golem i vijest začas obiđe planet, a nova govori o vlasnici koja je došla otključati svoj Prius kojem su nestale baterije teške 80 kg!

Branimir Tomurad |

Mračna ulica, nešto alata i fantomka stari su prijatelji dečkima koji se bave drugim najstarijim zanatom na svijetu. Zanimljivo je da hibridni auti gaze preko desetljeća na cestama i tu se javlja pad kapaciteta baterijskih paketa. Tamo gdje postoji potreba, razvije se i tržište. Lopovi su se tako u jedan Prius ušuljali i odnijeli 80 kg težak baterijski paket kojeg su prvo kirurški stručno odspojili.

U San Franciscu to nije prvi slučaj, zabilježen je po čitavom SAD-u porast broja krađa baterija iz hibrida tamo još 2015. godine. Ništa čudno jer, ako ste vlasnik Pirusa nezadovoljan kapacitetom svoje originalne baterije, morate kupiti novu za oko pet do deset tisuća dolara. Ili rabljenu udobrom stanju za barem tri puta manje. Gdje ima crnog tržišta, lopovuk cvjeta, baš kako je bilo i s katalizatorima. Naime, u njima se nalaze plemeniti metali, poglavito platina, koja se skupo otkupljuje.

Zanimljivo je da prozori nisu bili razbijeni, niti su vrata bila nasilno otvorena. Lopovi su to učinili vrlo elegantno. Jeff Garcia, lokalac koji kao mehaničar radi u obližnjem Toyota servisu, za vijesti je izjavio kako mu četiri Priusa čekaju novu bateriju jer im je njihova - ukradena.

Inače, cvjetaju i krađe zračnih jastuka. Čini se kako su automobili ušli u takvu fazu kompleksnosti da si jednostavno ponekad ne možete priuštiti popravak na autu starom pet ili sedam godina, a rabljeni dijelovi najjeftinija su opcija. Kako nisu obilježeni, kradu se i preprodaju na crnom tržištu. Jedino je rješenje dobra kasko polica sa zaštitom od krađe. Što se Hrvatske tiče, kradu se i gorivo i zračni jastuci, ali za baterijski paket još nismo čuli.

Više o svemu zna ABC News