Auto

Električni pick-up koji do stotke stiže za manje od tri sekunde!

Na salonu automobila u Los Angelesu tvrtka Rivian predstavit će električni pick-up koji bi za nekoliko godina mogao stići i u Europu

Ozren Adamović |

Najavljeni Teslin pick-up će izgleda imati snažnog konkurenta ana domaćem terenu. Startup Rivian pokazao je svoj model R1T koji će službeno predstaviti na salonu automobila u Los Angelesu.

Rivian R1T je 5,5 metara dug pick-up zamišljen prije svega za američko tržište, iako će biti dio planova tvrtke kada ona stigne u Europu 2021. U ponudi je s tri baterije - 105 kWh, 135 kWh i 180 kWh - a usprkos masi od oko 2,6 tona od 0 do 100 km/h može ubrzati za samo tri sekunde. S jednim punjenjem baterije, ovisno o kojoj se od spomenutih radi, može prevaliti od 370 do 640 kilometara. Pokreću ga četiri elektromotora, po jedan za svaki kotač, a svaki ima snagu od 200 KS.

Budući da je pick-up baziran na "sendvič" platformi prostora ima napretek. Osim tovarnog prostora nudi još i prtljažnik sprijeda od 330 litara, kao i još jedan od 350 litara smješten između stražnjih vrata i kotača.

Na čelu tvrtke nalazi se poduzetnik RJ Scaringe, ali automobili nastaju pod dirigentskom palicom Britanca Marka Vinnelsa koji ima bogato iskustvo koje je stekao u Lotusu i McLarenu.