Auto

Rolls Royce električnim avionom namjerava srušiti brzinski rekord

I to je moguće, elektrifikacija zahvaća i zrakoplovstvo, a Rolls Royce kao poznati proizvođač avionskih motora uključuje se u električnu utrku

Branimir Tomurad |

Još davne 1931. Rolls Royce je osvojio Schneider Trophy s trkaćim avionom Supermarine S.6B koji je postigao čak 343 milje na sat (549 km/h!) Naravno, danas ta brzina nije impresivna, ali ranih 1930-ih oduzimala je dah. Danas bi ona također bila impresivna, ali ne na način da avion pogoni motor s unutrašnjim sagorijevanjem već - onaj električni.

Rolls Royce planira upravo to - srušiti rekord kroz ACCEL program (Accelerating the Electrification of Flight) kojeg financira britanska vlada. Trenutačno važeći rekord u brzini leta na električni pogon je 210 milja (336 km/h) i postigla ga je njemačka inženjerska tvrtka Siemens prije dvije godine.

Zrakoplov kojim Rolls Royce namjerava postaviti rekord imat će 6000 litij-ionskih ćelija i bit će to najsloženija baterija ikada napravljena za neki zrakoplov. Ne samo da će omogućiti brzinu preko 300 milja, već će s jednim punjenjem zrakoplov moći preletjeti i do 200 milja (preko 320 km), što je dovoljno za let London-Pariz.

Zrakoplov će pokretrati tri elektromotora od 750 Volti koje proizvodi Yasa, a koji imaju preko 500 KS i pokreću propeler sprijeda. Puno je tehnologije upakirano u ovaj projekt. "Tijekom leta pratit ćemo oko 20.000 raznih podataka u sekundi, ne samo napon baterije, temperaturu i opće stanje pogonskog dijela", napominju stručnjaci iz Rolls Roycea koji s ovime misle ozbiljno postaviti ljestvicu za sve ostale.

Već 2020. slijede testovi i postavljanje rekorda ako sve krene prema planu.