Auto

Rolls Royce Cullinan BB: crna zvijer sa 600 KS

Prvi Rolls-Royceov SUV Cullinan dobio je i posebnu verziju Black Badge, koja označava sportske verzije modela ovog proizvođača

Ozren Adamović |

Black Badge je oznaka koju nose već neki modeli Rolls-Roycea, a označava njihove sportske verzije. Sada je na red za takvu značku došao i na kućni SUV Cullinan. Automobil je, naravno crn, i to gotovo u potpunosti. Kromirani dijelovi također su poprimili crnu boju, kao i statua na vrhu maske Spirit of Ecstasy. Da ne bi baš sve ostalo crno tu su žuti detalji i crvena kočiona kliješta iza 22-colnih kotača. Unutrašnjost je također ukrašena crnom kožom i crnim drvetom uz pokoji žuti detalj.

Ispod impresivnog poklopca motora skriva se 6,75-litreni V12 motor koji sada razvija snagu od 600 KS i najveći okretni moment od 900 Nm što je za 29 KS i 50 Nm više od običnog Cullinana. Dorađen je i automatski mjenjač s osam stupnjeva, proizvod ZF-a, ovjes je prilagođen, a ugrađene su i snažnije kočnice. Rolls-Royce kaže kako 2,5 tone težak SUV ima dva karaktera - u nježnoj vožnji odlikuje se prije svega udobnosti, ali pritisak na papučicu gasa pretvara ga u vozačku zvijer na kotačima.

Jedina sitnica koju Britanci nisu objavili je cijena posebne verzije, ali budući da je i obični Cullinan papreno skup, jasno je kako se radi o vrtoglavoj cifri.