Auto

Predstavljena Tesla Y, novi crossover coupe Elona Muska

Tesla Y je crossover coupe kojeg namjeravaju prodavati više nego svih modela zajedno

Branimir Tomurad |

Nakon mjeseci najavljivanja napokon je ugledao svjetlo dana - Tesla Y je crossover koji neopisivo podsjeća na Model 3, samo u manjem obliku. S njime dijeli čak i platformu, a dizajnerski studio u Los Angelesu napravio je dizajn koji se priklanja "crossover coupe" trendu. Nema velikih iznenađenja niti inovativnosti u estetici modela, no ljubitelji Tesle to niti ne očekuju - oni žele ono što im Tesla prodaje, ponajviše imidž i inovacije na polju električne mobilnosti i korisničkog iskustva.

Svi su već primjetili, stavite imena svih Tesla modela i dobit ćete ovo: S3XY. Ova trojka tu je zbog Fordova prigovora koji je uložio žalbu kada se model trebao zvati "Model E". Svejedno, Musk je uspio svoju simboliku ispuniti. Za sada je poznato nekoliko specifikacija. Model Y ubrzavat će do stotke za 3,5 sekundi. Doseg će mu biti pravih 300 milja (to je oko 480 km). Prvo će biti dostupan model s većim paketom baterija po cijeni od 47.000 dolara. Kasnije dolazi model s manjim paketom za najavljenih 39.000 dolara, ali tek od 2021. godine.

Prema Teslinu konfiguratoru, model s duljim dosegom će pojuriti 208 km/h (130 milja po satu). Postoje još jače verzije, pa će biti u ponudi i bimoto s pogonom na sve kotače. Model Performance će biti brži, ali s manjim dosegom. Dolazi na kotačima od 20 cola, s jačim kočnicama, karbonskim spojlerom, nižim ovjesom i dodatnim detaljima.

Nešto je veći od Modela 3 s kojim dijeli puno toga, a moguće je i da će dolaziti u varijanti sa sedam sjedala, ali tek kasnije. Autopilot dolazi kasnije ove godine, napomenuo je prilikom predstavljanja Elon Musk. Rade se finalne stvari na softveru koji ga omogućuje i bit će dovoljno dobar da vozač ne treba nadzor. Otvoreno je priznao da su očekivanja velika i da bi Model Y trebao biti prodavaniji od svih ostalih modela zajedno.