Auto

Uhvaćen novi BMW M3

Završna testiranja najavljuju novi M3 koji će pored decentnog izgleda donijeti značajno više snage i bolje performanse zahvaljujući pogonu na sva 4 kotača.

Vladimir Baće |

Dobro skrivena ispod kamuflaže, nova generacija BMW-ovog popularnog modela M3 uhvaćena je prilikom testiranja na otvorenoj cesti. Širi blatobrani, dublji usisnici za zrak u prednjem braniku i specifičan ispušni sustav jasno ukazuju da se radi o novom M3 čiju premijeru očekujemo krajem godine.

Iako se izvana neće bitno razlikovati od trenutnog modela, ispod kože očekujemo velike promjene. Lakša platforma, koju dijeli s modelom M5, donosi i pogon na sva četiri kotača koji je potreban zbog sve veće i veće snage motora u ovom modelu. U odnosu na dosadašnjih 425 KS, novi M3 bi mogao imati i do 500 KS zahvaljujući novom motoru baziranom djelomično i na motoru koji BMW dijeli s Toyotinim modelom Supra. Kao što je bilo za očekivati i dalje će biti riječ o biturbo šesterocilindrašu zapremine 3 litre dok se i dalje čeka s ugradnjom ozbiljnijeg hibridnog sustava.

Ljubitelji stražnjeg pogona ne trebaju brinuti budući da će se, poput M5, prednji pogon moći isključiti po potrebi. Pored automatskog 8 brzinskog mjenjača koji će predstavljati najveći udio prodanih vozila, u BMW-u su odlučni ponuditi i klasičan ručni mjenjač. To znači da se trenutni mjenjač s dvije spojke napušta, što je bilo i za očekivati s obzirom na odlične performanse automatskog mjenjača koji nude sve brže izmjene i veću efikasnost ali i lakše održavanje i manju masu od mjenjača s dvije spojke.