Auto

Ovo je nova najbolja vizija za slobodno vrijeme - Volkswagen Buggy ponovno se rađa!

Čini se kako će novo električno doba donijeti Buggy, ponovno rođenje nekad legendarnog automobila za plažu i cestu

Branimir Tomurad |

Volkswagen je pokazao svoj moderni I.D. Buggy na novoj, modularnoj platformi MEB. Inspiracija je iz 1960-ih i to toliko snažna da se možemo zamisliti kako se baš ovakvim modelom vraćamo u neku ljepšu prošlost kada je bezbrižnost bila sastavni dio ljeta. Original po kojem je I.D. Buggy napravljen zove se Meyer Manx, oku najugodniji i svakako najobožavaniji Buggy koji je ikada nastao na šasiji Bube. Kako je ona bila jednostavno vijcima pričvršćena za karoseriju, mogli ste kupiti Manxovu plastičnu karoseriju i svoju Bubu za tjedan dana pretvoriti u stroj za plažu. Neko vrijeme Buggyji su izgubili na popularnosti, ali sada će se opet sve promijeniti.

Baš kao i original sa 50 KS iz 1600 ccm, ovaj I.D. Buggy ima motor smješten straga. nema cvrkutanja iz ispuha jer je pogon električni. Snaga je četiri puta veća i iznosi čak 200 KS! Volkswagen ne krije mogućnost da se i sprijeda smjesti jedan motor koji bi Buggy učinio 4x4 automobilom.

Pristup konstruiranju koji omogućuje doslovce izmjene karoserije na šasiji s motorima i mehanikom vraća nas u prošlost, jer Bube su imale upravo to. Danas to donosi svestranost i goleme uštede u proizvodnji. Nova MEB platforma mogla bi biti npvi standard u autoindustriji. Usto, I.D. Buggy nije tek "retro automobil" nego ima moderan dizajn.

Interijer je savršeno jednostavan, iznad volana je displej, a sve ostalo zahvaćeno je glatkim linijama od kojih ne iskače ama baš ništa. Filozofija je jasna: manje je više. Nadamo se da će I.D. Buggy doći brzo, da će biti povoljan, i da će nas oduševiti i u vožnji.