Auto

Već za četiri godine Bulli će voziti sam, a umjetna inteligencija podarit će nam i pravog suvozača

Nvidia i Volkswagen ozbiljno najavljuju zaokret u načinu na koji vozimo automobile: za početak, prestat ćemo ih voziti i postati - voženi!

Branimir Tomurad |

Na ovogodišnjem sajmu elektronike CES u Las Vegasu pravi je festival nove fuzije elektronike i automobila. Tvrtka Nvidia tom je prilikom najavila puno dublju suradnju s Uberom i Volkswagenom, a sve s ciljem razvoja potpune autonomije koja će promijeniti izgled prometnica i način na koji se vozimo. Preciznije rečeno, nećemo voziti već biti voženi, tvrde.

Volkswagen I.D. Buzz ima čvrste poveznice s Bullijem i njegovim legendarnim statusom, no već oblik njegova "volana" koji to zapravo nije otkriva da će već 2020. godine svijet izgledati drukčije nego danas. Da razjasnimo, I.D.Buzz prošle je godine na Pebble Beachu vozio i bio je isproban uz oduševljenje publike i zadovoljstvo privilegiranih koji su ga mogli provozati, među njima i Jay Leno kojem ništa u svijetu automobila ne može proći ispod radara.

Volkswagen najavljuje potpuno električne modele počevši od 2020. godine kada dolazi I.D.Crozz koji će imati domet preko 500 km i - umjetnu inteligenciju. Osim autonomne vožnje, novost će biti i AI suvozač suvozač s kojim ćete moći komunicirati i dijeliti podatke o vožnji. Usto, sustav će prepoznavati lica, bit će moguće kontrole gestama, nadzor vozačeve budnosti i koncentracije kao i proširena stvarnost.

Možda zvuči neobično, ali Volkswagen samouvjereno tvrdi da će svi ti novi modeli donijeti ne samo novo poimanje svijeta automobila već i novo zadovoljstvo u vožnji. Mi, ipak, biramo volan starog Bullija. Doduše, većina novinara bila je oduševljena što se vidi u ovom videu s Pebble Beacha...