Auto

Volkswagen najavljuje mobilne punionice za električne automobile

Baš poput "powerbanka" za mobitel, Volkswagen je zamislio i konstruirat će mobilne punjače za električna vozila

Branimir Tomurad |

Na samom početku godine Volkswagen je odlučio najaviti svoje mobilne punionice za električne automobile za brzo punjenje. Brzo se i lako postavljaju nakon što se doslovce dovezu kamionom, a sustav je jako fleksibilan jer se lako premještaju. Zanimljivo je da pune automobile sa 360 kWh, s time da su u mogućnosti "nahraniti" 15-ak automobila iz I.D. serije, a zatim ih je potrebno napuniti. Naime, one su upravo to - prijenosne baterije.

U prosjeku je svega 17 minuta dovoljno za punjenje do 80 posto kapaciteta baterije i auti se na njima mogu redati, a čim kapacitet prijenosne punionice padne ispod 20 posto ona se jednostavno zamijeni drugom. Moguće ju je spojiti i na mrežu, što je posebno dobro jer iz mreže stalno "vuče" 30 kW, a svoj kapacitet koristi za trenutke kada puni vozila jer je veliki problem postavljanje punionica s velikim limitatorima.

Prvi brzi mobilni punjač bit će postavljen uskoro, i to u Wolfsburgu, kao dio pilot-projekta. Očekuje se da će sljedeće godine još gradova dobiti takve identične. Treba svakako napomenuti i da će se na njima moći puniti električni bicikli. Baterija može pohraniti 360 kWh.