Auto

Volkswagen nudi električnu "pamet" drugim proizvođačima

Volkswagen Grupa ulaže milijarde u razvoj električnih modela, a sada žele tu tehnologiju podijeliti s drugim proizvođačima kako bi smanjili troškove

Ozren Adamović |

Volkswagen istražuje ima li drugih zainteresiranih proizvođača za suradnju na razvoju električnih automobila s ciljem smanjenja troškova. Njemački automobilski div investira milijarde eura u to područje i nada se kako može prodati svoje znanje. Volkswagen želi zamijeniti Teslu kao glavnog proizvođača luksuznih električnih automobila i zbog toga ulaže puno novca u Audi i Porsche. Prema šefu razvoja Audija "zasigurno" postoji interes za suradnju: "Razgovaramo. Dijeljenje tehnologija kako bi postigli ekonomiju razmjera jedini je način da preokrenemo priču za električnu vožnju."   

Trenutno Audi i Porsche rade na platformi koja će biti baza za nove električne modele od 2021. S kim se trenutno vode razgovori nije objavljeno. Već ranije je Volkswagen objavio kako će njegova platforma MEB, na kojoj je nastao model ID.3, biti ponuđena drugim proizvođačima kako bi bolje rasporedili (smanjili) troškove razvoja.