Moto

Aston Martin AMB 001 - fenomenalni Aston, ali na dva kotača

Aston Martin nije ga razvio sam, veliku ulogu odigrao je i Brough Superior motorcycles

Branimir Tomurad |

Aston Martin skinuo je saten s motocikla koji je strogo limitirana serija, a zove se AMB 001. To je prvi Astonov motocikl i potpuno je dizajnom i performansama prilagođen načelima koje Aston njeguje krz povijest. Naravno, kako razvoj ne može obaviti sam, Aston Martin napravio ga je u suradnji s tvrtkom koja uživa sličan imidž, ali u svijetu na dva kotača.

Brough Superior Motorcycles kao inspiraciju je imao Aston s motorom u sredini. Naravno, motocikl je namijenjen samo upotrebi na stazi, nema cestovnu homologaciju. Obojen je u Stirling zelenu s mat crnim kotačima, a na prednjoj vilici i kočnicama sve je isprepleteno karbonskim pletivom.

Baš kao na modelu Valkyrie, oplate su od nehrđajućeg čelika, i izuzetno su tanke. tu su i aerodinamička krilca koja pomažu u dobivanju negativnog uzgona na prednjem dijelu. posvuda su i titan i aluminij, i Aston AMB 001 vanzemaljska je pojava čak i na salonu motocikala poznatom po izvrsnim izlošcima.

Pokreće ga V-twin, i to s turbokompresorom. Daje 180 KS, ali nema spomena najveće brzine koju može postići. teži 180 kg. Bit će napravljeno svega 100 primjeraka, i to u Toulouseu u Francuskoj. početna cijena je 83.000 eura bez poreza. Realno, recimo da bi cijena u Hrvatskoj bila gotovo dvostruka.