Moto

BMW R18 concept

BMW je predstavio konceptni motocikl klasičnog dizajna koji bi mogao uskoro ući u serijsku proizvodnju.

Vladimir Baće |

Concorso d'Eleganza Villa d'Este godišnje je okupljanje rijetkih automobila i prilika da velike marke predstave svoje nove koncepte. BMW je dovezao i jedan motocikl. BMW R18 concept zanimljiv je spoj novog pogonskog motora i klasičnog okvira tipičnog cafe racer dizajna. Klasičan izgled skriva novi zrakom i uljem hlađen pogonski stroj obujma 1.8 litara s klasičnim Solex karburatorima.

Iako rama na prvi pogled podsjeća na klasične Harley hardtail modele, ispod sjedala se ipak nazire stražnji amortizer. Kućište mjenjača i blok motora izvedeni su u pjeskarenom aluminiju koji daje fini kontrast naspram kromiranog pogonskog kardana. Elektronika je svedena na apsolutni minimum i pogoni isključivo starter i rasvjetu i indikatore smjera. Bit će zanimljivo vidjeti, ako R18 koncept uđe u serijsku proizvodnju, hoće li BMW moći odustati od svojih brojnih sustava sigurnosti.

Kotači su dimenzija 21 col sprijeda i 18 straga, obučeni u Metzelerove gume klasičnog profila. Ukrasi su svedeni na minimum. Klasična crna boja ukrašena je sa zlatnim metalik lakom i rukom povučenim bijelim crtama. Iako se još ne govori o serijskoj proizvodnji, novi 1.8 litarski bokser ćemo uskoro gledati u seriji cestovnih motocikala. Hoće li neki od njih biti izvedeni u ovako klasičnom stilu, preostaje za vidjeti.