Moto

Svijetla budućnost MV Aguste potpomognuta ruskim novcem

Mercedes AMG prodao je svoj 25-postotni udio u MV Agusti čime je ona prešla u potpuno vlasništvo MV Agusta Holdinga iza kojeg stoje ruski investitori

Ozren Adamović |

Mercedes AMG prodao je svoj udio u vlasništvu talijanske motociklističke tvrtke MV Agusta. Talijanski proizvođač koji posluje od 1945. prije 20 godina ponovno je vraćen u život, a sada, nakon izlaska Mercedes AMG-a, u potpunosti je u vlasništvu MV Agusta Holding Company iza koje stoje većinom ruski ulagači.

Ovo je samo još jedan korak u stalnom mijenjanju vlasničke strukture MV Aguste. Nakon što ju je iz mrtvih uskrsnula Cagiva kupio ju je malezijski Proton 2004. i brzo prodao švicarskoj investicijskoj tvrtki. Ubrzo nakon toga Husqvarna, koja je bila dio tvrtke, prodana je BMW-u. Onda je u priču ušao Harley-Davidson prije nego je prodao svoj udio MV Agusta Holdingu. AMG se uključio 2014. kupnjom 25 posto tvrtke što su mnogi doživjeli kao Mercedesov odgovor na Audijevu kupnju Ducatija.

Što sve to znači za ovog proizvođača posebnih talijanskih motocikala? Možda AMG više ne smatra tu priču dobrom investicijom, ali MV Agusta kaže kako će im promjena omogućiti da se posvete razvoju novih uzbudljivih proizvoda. U svakom slučaju, u MV Agusti ne sumnjaju u svijetlu budućnost tvrtke na krilima ruskog kapitala koji je i dosad vodio glavnu riječ i imao većinski udio.