Moto

Avanturisti, evo 10 stvari na koje nikako ne smijete zaboraviti prije puta

Mali savjeti velikih avanturista mnogima su pomogli, a prenosimo najbolje uhvaćeno s britanskog sitea posvećenog motociklima

Branimir Tomurad |

Britanski site motorcyclenews.com napravio je zgodan popis TOP10 stvari na kojem ćete zasigurno pronaći ponešto što biste inače prije avanture na dva kotača potpuno zaboravili!

1. Ne trebate navigaciju
Koristite svoj telefon i priključak za struju. Ugradite ga ako ga nemate. Izvrsna aplikacija je CoPilot, napravljena baš za motocikliste, možete koristiti i druge, ima ih napretek.

2. Tjedan prije polaska
Opteretite motocikl svime što nosite na put i napravite testnu vožnju. Probajte ovjes, kočnice, probajte sve namjestiti za najvišu razinu udobnosti. Raspored masa je jako važan za rad ovjesa, pripazite na to!

3. Naljepnica na viziru
Zgodan savjet kada ulazite u državu u kojoj se „vozi na krivoj strani“. Stari iskusni lisci na vizir u dno vidnog polja zalijepe strelicu na prvom odmorištu da, ako ih shrva umor, znaju kojom stranom treba voziti.

4. Znajte svoje mogućnosti
Ne možete jednako tretirati rutu od 300 km autocestom ili planinskim prijevojem. Dakle, upoznajte rutu i planirajte ju pažljivo kako se ne biste umorili.

5. Pripremite motocikl
Iznenadili biste se koliko vozača ne pregleda lančanike, stanje guma, svih ulja i tekućina, pa čak i ulja u motoru. Mnogi zadnji trenutak prije puta mijenjaju ulje ili rade servisne radnje koje su se mogle raditi puno ranije. Ponesite komad cijevi da možete doliti ulje na putu. Ako vas je više, rasporedite potrepštine među sobom i držite se blizu.

6. Steknite izdržljivost
Niste nikada vozili daleko, i idete na svoju prvu avanturu? Tjednima prije najpametnije je svako malo voziti sve dulje i dulje rute kako biste stekli naviku i izdržljivost koja je neophodna na putu, pogotovo ako se nešto zakomplicira.

7. Držite razinu šećera
Imat ćete vremena jesti zdravo kada se vratite kući, a na putu uvijek morate imati energetsku pločicu ili čokoladicu ako promašite idealno vrijeme za doručak ili ručak. Posljednje što vam treba su nervoza i neopreznost jer niste jeli na vrijeme.

8. Nikada ne zaboravite dvije važne stvari
A to su: dokumenti i kreditna kartica. I smisao za humor ako jedno od to dvoje podbaci.

9. Ponesite tajice
Nije šala. Biciklističke tajice s gelom su izuzetno ugodne za nošnju i iznenadit ćete se kako vaš motocikl s njima može biti udoban!

10. Gledajte gdje vozite
Ne misli se na oprez. Misli se na gledanje uokolo. Nemojte samo projuriti lijepim krajolikom, zastanite, odmorite, otvorite oči, probajte lokalnu hranu i, najvažnije, popričajte s lokalnim stanovništvom. To su stvari koje putovanje čine nezaboravnim, a ne vrijeme koje vam je trebalo da stignete do cilja.

Sretan put!