Moto

Grmljavina na otoku Pagu - novi Triumph Rocket 3 novi je kralj velikog obujma

Ogroman motor, pomalo retro izgled i marka koja evocira slavnu prošlost - je li ovo nova i bolja alternativa Harleyu?

Branimir Tomurad |

Nedavno ste možda čuli grmljavinu s Paga, možda je to baš bio Triumph Rocket 3 koji je, sasvim jasno i zašto, svoje službene fotografije dobio upravo kod nas u Hrvatskoj. Osim što je gol poput mjesečeve površine i vrlo fotogeničan, Pag nudi prekrasne zavoje koji jednostavno zovu motocikliste i automobiliste da na njima uživaju. Samo nekoliko fotografija nagnutog Rocketa dovoljni su da vas privuku. S razlogom, jer riječ je o novom modelu s ogromnim motorom. Svi koji vole ogroman obujam ali nisu skloni Harleyu, a opet vole da stvarčica ima tradiciju i karizmu, nesumnjivo će biti privučeni novim Triumphom.

Dva su modela na raspolaganju: 3R i 3GT. Model sa slovom "R" je u suštini roadster s fokusom na performanse, dok je GT namijenjen svima koji na umu imaju ponajprije krstarenje. U svakom slučaju, oba imaju 2,5-litrene motore. Ne, nije pogreška, dvije i pol litre je zapremnina golemog trocilindraša. To je najveći motor kojeg možete pronaći u nekom današnjem serijskom motociklu. Samo za osjećaj usporedbe s automobilima, prosječni obujam automobila u EU je 1,6 litara.

Snaga mu je 165 KS, a okretni moment 221 Nm. Upravo je to najveći okretni moment nekog serijskog motocikla uopće. Mjenjač je šesterobrzinski, manualni. Sve to zaustavljaju goleme Brembo kočnice. Vozaču je na raspolaganju digitalni središnji instrument sa svim modernim funkcijama koje danas očekujete. Continental je za njega posebno razvio i softverski alat koji kalkulira nagnutost i zatim djeluje uz pomoć ABS sustava i kontrole prianjanja na dinamiku motocikla. Svakako korisno za tako golem i težak motocikl kojeg će upravo zbog toga moći voziti i prosječni motociklisti.

Još nema govora o cijenama, ali nagađa se da će startati oko 140.000 kuna i da prodaja kreće u siječnju 2020. godine. Jasno, to je zaista samo grubo nagađanje u pogledu cijene...