Moto

Triumph Rocket 3 TFC: motocikl s motorom od dvije i pol litre

Kako to izgleda kada se uzme golemi motor i na njega se zakvače kotači i sjedalo? To zna i već godinama radi - Triumph!

Branimir Tomurad |

Triumph je svijet upoznao sa svojim Rocketom još 2004. godine. Bio je poseban po tome što ima (pre)ogroman redni motor zapremnine 2,3 litre, i to s tri cilindra. Da se ne uplićemo u opise ili razmišljanja na temu, to je nešto najbliže sirovom motoru na kojeg su stavljena dva kotača i sjedalo. I što je sada tu novoga pitate se? Pa, recimo da je "netko" malo proborao motor, stavio oznaku Rocket 3 TFC i sada ima 2,5 litara obujma i još je brutalniji. Svašta.

Snaga od 168 KS Rocket 3 čini najsnažnijim cestovnim motociklom kojeg je Triumph ikada prodavao. Masa od 249 kilograma zvuči ozbiljno, ali to je čak 40 kilograma manje nego prije! To je postignuto uporabom aluminija u nosivoj konstrukciji koja se drži za motor, ali i s jednostrukom stražnjom vilicom. Zapravo, ako je jednostruka, više nije vilica, zar ne? Uostalom, ovo bi se trebalo zvati motor, a sve ostalo motocikl, zar ne? Nije lako usmjeriti misli kada je nešto ovako groteskno na studijski snimljenim fotkama. Izgleda fenomenalno, zar ne?

Uz Arrows auspuh i 240 mm široku gumu straga, s karbonskim detaljima i dodatnim sitnicama, ovaj se Rocket razlikuje od ostalih "običnih" Rocketa. Vilice je napravila Showa, a kočnice Brembo. Motor ima ABS i kontrolu trakcije. Ima i razne modov vožnje. Da nam je samo probati "comfort" ako to uopće postoji na ovakvom motoru. Ili, recimo, "eco".

Ovaj groteskni Triumph izgleda kao ništa drugo na cesti, a ekskluzivnost jamči i činjenica da će ga napraviti u samo 750 primjeraka. Dolazi krajem godine. Cijena? Pa, oko 28.000 eura prije oporezivanja. Ništa. Ostaje nam samo galerija fotografija i pusti snovi kako bi bilo voziti se na ovom čudu!