Sigurnost

Europski parlament u sve nove aute tzv. "crne kutije" čini obaveznima od sljedeće godine?

Prema novom prijedlogu uvela bi se obveza za sve proizvođače koji prodaju nove automobile u EU za tzv. "crnim kutijama" iz kojih bi se analizirali podaci u slučaju nesreća

Branimir Tomurad |

Europsko vijeće uskoro donosi prijedlog na glasanje u kojem se nalaze tzv. "crne kutije". Naime, u slučaju zrakoplovnih nesreća iz tih se data rekordera obrađuju podaci i razjašavaju se uzroci nezgoda. Najozbiljnije se razmišlja da se to napravi i sa svim novim vozilima u EU. Ta bi elektronika bolježila sve što je prethodilo nesreći i tako pomogla istražiteljima, ali i donijela psihološku barijeru divljacima koji bi možda malo više razmišljali o svojim postupcima kada znaju da će ih podaci iz kutija razotkriti.

Neće biti moguće uređaj isključiti ili ga ometati, a on će bilježiti brzinu kretanja vozila, status svih sigurnosnih sustava poput zračnih jastuka, radara te kočnica kao i parametre motora. Sustav će bilježiti sve prije, u tijeku i nakon sudara. Dakle, čak i ako pokušate pobjeći s mjesta nesreće to će biti zabilježeno.

Svi će se podaci, prema prijedlogu, koristiti isključivo u slučaju nezgoda. U prijedlogu se nalazi još nekoliko sustava poput senzorike za otkrivanje umora vozača, senzora za parkiranje, stražnjih stop svjetala koja trepću kod jakih kočenja, a obavezne bi bile i instalacije koje omogućuju postavljanje uređaja za otkrivanje alkohola putem daha.

Predviđa se da bi ti sustavi mogli sačuvati 25.000 života u Europi tijekom 16 godina. Sve će biti stavljeno Europskom parlamentu na glasanje uskoro, a već se 2019. godine očekuje odluka, i to u prvoj polovici godine.