Sigurnost

Dehidracija za volanom opasna poput vožnje pod utjecajem alkohola?

Nova istraživanja pokazuju kako vozači koji ne unose dovoljne količine vode u organizam imaju dvostruko više pogrešaka tijekom vožnje

Vladimir Baće |

Unatoč razvoju sustava pomoći u vožnji, još uvijek vozač, odnosno vozačica, predstavlja glavni faktor sigurnosti u vožnji. Stoga nije čudno da smo redovito podsjećeni kako ne treba voziti pod utjecajem alkohola, odnosno kako treba redovito uzimati pauze tijekom dužih vožnji. Sada na tu listu možemo staviti i vožnju pod utjecajem dehidracije, odnosno manjka vode u tijelu.

Studija iz 2015. sveučilišta u Loughboroughu pokazala je da vozači koji piju tek 25ml (otprilike jedan gutljaj) vode na sat imaju dvostruko više pogrešaka tijekom vožnje od onih koji su pili dovoljne količine vode. Isti broj grešaka zamijećen je i kod vozača koji imaju 0.8 promila alkohola u krvi.
Kako bi ukazao na potrebu za pravilnom rehidracijom tijekom vožnje, Nissan je u suradnji s Danskim dizajnerskim brandom Droog predstavio Juke s posebnim oblogama unutrašnjosti koje reagiraju na znoj vozača. Poseban materijal s kojim je presvučen obruč upravljača te sjedala mijenja boju u odnosu na količinu tekućine u tijelu vozača. Ako tkanina poprimi žutu boju to je siguran znak da je vozač dehidriran.

Simptome dehidracije redovito zanemarujemo tijekom vožnje, a oni mogu uključivati gubitak koncentracije i pospanost, stoga je bitno paziti na unos dovoljne količine vode tijekom vožnje. Nissan ne planira uvođenje ove tehnologije u serijsku proizvodnju, no ovo je dobar podsjetnik da i relativno male stvari bitno utječu na našu sigurnost u vožnji.