Sigurnost

Britanci uspješni: edukacija o brzini za 23 posto smanjila broj prekršitelja ograničenja brzine

Studija provedena na više od dva milijuna vozača koji su prekršili ograničenje brzine dala je rezultat: edukacija o opasnosti brzine pomaže bolje nego kažnjavanje

Branimir Tomurad |

Bolje spriječiti nego liječiti, kaže ona stara, pa raduje vijest o uspješnoj studiji koja je za 23 posto smanjila broj recidivista koji ponavljaju jedan te isti najčešći prometni prekršaj, a to je kršenje ograničenja brzine. Mjesto radnje je Velika Britanija gdje su fiksne kamere doslovno posijane po cestama i nemoguće ih je izbjeći, a industrija prdaje navigacijskih uređaja koji upozoravaju da na kameru nailazite doslovno cvjeta. Doduše, pomoć od takvih uređaja sve je manja, jer stalno pište. Iako je pola kućišta prazno, ljudi su jednostavno prisiljeni voziti polako.

Svejedno, vlada je provela studiju nakon koje je jasno da čak 23 posto prekršitelja neće ponoviti kršenje ograničenja brzine u sljedećih šest mjeseci ukoliko prođu edukaciju. Velika Britanija ima zanimljiv sistem u kojem kažnjeni vozač može birati između bodova i "školice" ukoliko je kršenje ograničenja bilo malo. Tu na svjetlo dolazi statistika koja kaže da je 23 posto vozača ponovilo prekršaj u sljedeće tri godine, dok je onih koji su uzeli "školicu" bilo dva posto manje. Istražitelji su zaključili da "National Speed Awareness Course" odnosno nacionalni tečaj svijesti o štetnosti prevelike brzine.

Ukupno je 1,4 milijuna vozača bilo na tečaju o opasnostima brzine, a on se plaća od 75 do 99 funti (dakle do 1000 kn) po sudioniku. S obzirom da daje odlične rezultate, čini se kako bi se uvakav uspješan model mogao primjenjivati i u EU te kako bi plaćanje "školice" umjesto kazne dalo puno bolje rezultate od klasičnog sustava brzina-kazna.

Izvor i foto: autoexpress.co.uk