Sigurnost

Pet zvjezdica za Renault Scenic i Subaru Levorg

Nova generacija Renaulta Scenica očekivano je dobila pet zvjezdica za sigurnost, kao i Subaru Levorg, dok su Kia Niro i Toyota Hilux u serijskim izvedbama prošle lošije

Ozren Adamović |

U novoj rundi testiranja sigurnosti EuroNCAP-a najzanimljiviji i vjerojatno najvažniji model bio je Renault Scenic. Francuski proizvođač ima dugu tradiciju proizvodnje automobila koji na ovom testu osvajaju najbolje ocjene, pa stoga nije čudo što je nova generacija Scenica, popularnog obiteljskog monovolumena, osvojila svih pet zvjezdica. Scenic je postigao 90 posto zaštite odraslih putnika i 82 posto za zaštitu djece. Subaru Levorg također je postigao maksimalan broj zvjezdica, uz nijansu bolje ocjene od Scenica - 92 posto za odrasle i 83 posto za zaštitu djece.

Od ove godine EuroNCAP je uveo novi sustav ocjenjivanja koji ocjenjuje automobile sa i bez dodatne sigurnosne opreme. Renault i Subaru u osnovnim su izvedbama imali slabiji prosječan rezultat - 59 posto za Scenica i 68 posto za Levorg, ali su u obje izvedbe zadržali pet zvjezdica. Dva automobila koja su izgubila zvjezdice u verzijama s osnovnom opremom su Toyota Hilux i Kia Niro. Oba su modela s opcijskim sigurnosnim paketima ocijenjena s pet zvjezdica, ali u osnovnoj je verziji Kia Niro dobila četiri zvjezdice, a Toyota Hilux samo tri.