Sigurnost

Studija pokazala: sigurnost najviše pati zbog tipkanja poruka u vožnji!

Pala je upotreba telefona za razgovor tijekom vožnje, ali porasla je upotreba za pisanje poruka - hoćemo li ikada naučiti lekciju?

Branimir Tomurad |

Vrijeme je za dobre i loše vijesti. Američka studija nedavno provedena na 14.000 vozača dala je očekivane rezultate koji se tiču korištenja mobitela u vožnji. Ne samo to, cilj je istraživanja proučiti sve ono što vozačima odvlači pažnju no, ništa čudno, sve se svelo na upotrebu mobitela. Ono što je novo jest način upotrebe: razgovori s jednom rukom tijekom vožnje više nisu glavni problem, sada su to čeprkanje po aplikacijama i pisanje poruka.

Takozvani "instant messaging" najveći je problem današnjice. Sve više korisnika koristi razne aplikacije poput Wappa ili Vibera te razne Messengere za komunikaciju. Ta je komunikacija brza i direktna i često se odlučuju na poruke odgovarati u vožnji odmah, a ne kasnije kada se zaustave naprimjer na semaforu. Kada se usporedi 2014. godina i 2018. godina, općenita upotreba mobitela za volanom pala je za 14 posto. Kako svi novi automobili imaju Bluetooth povezivost to poprilično utječe na sigurnost. Usto, razni handsfree sustavi su pristupačni i naširoko korišteni.

Zamislite sada ovaj podatak: za čak 57 posto (!) narasla je upotreba telefona tijekom vožnje za pisanje poruka ili za prtljanje po aplikacijama. Sva je sreća što moderni auti uz pomoć radarskih sustava i senzorike koče sami pa to čuva glave, no što je s onim starijih godišta?

Svakako pogledajte i video-dramu koju su snimili Britanci. Nakon toga, sigurni smo, neko vrijeme zasigurno nećete tipkati u vožnji.