Sigurnost

I pse u autu valja vezati, zaključuju Volvo i Harris Poll!

Nevezani pas vozaču smeta, ometa koncentraciju, a u slučaju nezgode može se kobno ozlijediti - evo što je zaključio Volvo sa svojim partnerom...

Branimir Tomurad |

Volvo i Harris Poll nedavno su zaključili stdiju prema kojoj su nevezani ljubimci u vozilu, a poglavito psi, zapravo velik sigurnosni rizik. Prema istraživanju, čak je dvostruko veći rizik da će vozač napraviti krivi potez kada na stražnjem sjedalu ima nevezanog psa. Drugim riječima, vezanje ljubimaca posebnim oprtačem koji se spaja na pojas moglo bi postati obveza svih vlasnika pasa!

Dvije organizacije promatrale su 15 vozača i njihove pse pri ukupno 30 sati vožnje. S nevezanim psom, zaključuje studija, vozač i pas ugrozili su sigurnost okružja čak 649 puta. Kada je pas bio vezan, brojka je puno manja i sigurnost je ugrožena "samo" 274 puta. Vozači su ukupno bili zaokupljeni psom, odnosno psihički odsutni, čak tri sata i 59 minuta. Kada je pas bio vezan, brojka je puno manja - jedan sat i 39 minuta.

Kada je pas bio nevezan, vozaču i ljubimcu puls je bio puno brži nego kada je pas bio vezan, mjereno na kraju vožnje, a u usporedbi s njezinim početkom. Prema tome je donesen zaključak kako su i vozači i ljubimci smireniji kada su psi vezani. I još nešto: rizik od ozljede psa puno je manji kada je pas vezan. S obzirom da su pojasi odnosno oprtači za pse lako dostupni, sigurnosti na cestama moglo bi pridonijeti uvođenje obveze da se i psi voze vezani.

I za kraj, nekoliko udruga provodi testiranja sigurnosti proizvoda za vezivanje pasa. Svakako pogledajte video u kojem će vam zaista biti žao plišanog psića koji se koristi u testu. Stoga, najbolje je da svojeg ljubimca tijekom vožnje vežete. I zbog sebe i zbog njega, ali i svih ostalih sudionika u prometu!