Sigurnost

Šrapneli lete u lice pa Takata povlači 70 milijuna zračnih jastuka

Svijet će protresti nova afera koja iz tjedna u tjedan rasvjetljava probleme s nekontroliranim otvaranjem zračnih jastuka koji ispaljuju čelične šrapnele u lice

Branimir Tomurad |

Nastavlja se sigurnosna trakavica vezana uz nekontrolirane ekplozije i ozljede uslijed otvaranja Takatinih zračnih jastuka. Naime, tijekom istrage na vidjelo su izišle nove činjenice koje rasvjetljavaju mogući problem.

U posljednja tri tjedna još je troje ljudi stradalo u Maleziji od posljedica eksplozije Takata zračnih jastuka. Naime, problem je u prekomjernom tlaku koji ne samo da napuhuje balon, već uslijed siline eksplozije razara metalno kućište čiji komadići poput šrapnela završavaju u licima vozača i suvozača. Takata, za razliku od svih drugih proizvođača koristi amonijev nitrat. Istraživanje pokazuje kako su vozila koja svoj životni vijek provela u vrućim i vlažnim podnebljima najpogođenija tim problemom. Naime, vlaga ulazi u uređaj i mijenja sastav te kemikalije, što utječe na aktivaciju zračnih jatsuka.

Takata surađuje s istražiteljima, ali to ne umanjuje njihovo skrivanje problema u prošlosti. Najveći je problem u tome što bi Takata nakon najavljenih 28 milijuna zračnih jastuka, trebala s tržišta opozvati njih još ak 35 do 40 milijuna. Za sada je kazna koju nameću američke vlasti 200 milijuna dolara, a za sada još uvijek nema velike pompe s obzirom da istraga još uvijek traje i da mediji šturo prenose vijesti vezane uz ovu aferu, nesumnjivo jednu od najvećih u autoindustriji uopće te definitivno najveću ikad vezanu uz sigurnost putnika u automobilima.