Sigurnost

Australci se dosjetili: kako kažnjavati tipkanje poruka u vožnji?

Kamera vreba odozgo, svisoka prateći što činite dok vozite, a za pretpostaviti je kako će se polučeni uspjeh reflektirati i na ostale države koje bi mogle uvesti slične sustave

Branimir Tomurad |

U australskoj Canberri trude se prisiliti ljude da prestanu tipkati u vožnji. Svijet "instant massaginga" kako ga zovu, ozbiljno je narušio sigurnost na cestama i sve je više nesreća uzrokovanim tipkanjem na mobitelu. Sada su problemu doskočili montažom novog sustava za nadzor. Tamošnji ministar prometa Andrew Constance izjednačio je upotrebu mobitela kao uzrok s pijanstvom za volanom.

Stručnjaci za sigurnost na cestama upozoravaju na rastući broj nesreća s uzročnikom koji stane u dlan ruke i kojeg imaju apsolutno svi. Tijekom tipkanja, kažu, četiri je puta veća mogućnost uzrokovanja prometne nesreće. Do kraja godine bit će postavljeno čak 45 kamera koje svisoka vrebaju na vozače prekršitelje.

Svaki uređaj za "lov na mobitelaše" ima dvije kamere: jedna fotografira registarsku oznaku, a druga kroz prednje staklo snima vozača i suvozača. Koristi se umjetna inteligencija koja kategorizira što ljudi rade i, ako ne otkrije mobitel, ne alarmira policiju. Tamo prvo pošalju fotografiju na uvid, a zatim stiže kazna od 344 dolara (oko 1500 kuna).

Neke će kamere biti fiksne, no neke će na prikolicama posebno razvijenim za ovu upotrebu putovati državom i hvatati prekršitelje. Sve to na temelju dvomjesečnog testa tijekom kojega su provjerili 8,5 milijuna vozila i pritom otkrili 100.000 prekršitelja s mobitelom u rukama. Glavna zvijezda je bio vozač koji odjednom, u suhu pravog talenta, koristi i iPad i mobitel. Drugi, zvijezda s fotografije, nešto je tipkao dok mu je suvozač pridržavao volan.

Australska vlada želi postići 135 milijuna inspekcija godišnje tamo do 2023. godine. U prosjeku, svaki auto bi godišnje 20 puta u prosjeku prošao kroz "foto-zamku".

*Fotografija Minija ovdje nije zalutala. Nego nam je zbog specifičnog oblika krova pao napamet kao jedina zaštita od ovog sustava. Svejedno, smatrajte to šalom. Nemojte tipkati i gledati mobitel dok vozite!