Sigurnost

Volvo to Volvo: dojavljivanje situacija na cesti postaje stvarnost

Uz pomoć clouda svi će automobili marke Volvo komunicirati i upozoravati vozača da nailazi na problem na cesti - ima li Volvo snagu da nametne novi sigurnosni standard?

Branimir Tomurad |

Ima. Nema dvojbe da je Volvo dao puno sigurnosnih inovacija u svijetu automobila, a najnovija je izvrtan primjer kako tehnologija međusobno može komunicirati putem clouda i upozoriti vozača da je, primjerice iza zavoja, opasnost. Volvo i Volvo, proizvođači automobila i kamiona koji su potpuno odvojeni i rade sve neovisno jedni od drugih još od 1999. godine, surađuju na novom konceptu koji bi definitivno mogao postati novi standard u industriji.

Poanta je u uključivanju sva četiri žmigavca. Naime, učini li to vozač, Volvo koji nailazi izbacit će upozorenje iako ne vidi onaj Volvo ispred. Uz pomoć elektronike i geolokacije stvar radi brzo i pouzdano i sprečava nalet na auto koji stoji zbog nesreće, odrona ili slično. Bit će to posebno korisno na zavojitim cestama čiji su zavoji nepregledni.

Svi modeli serije 60 i 90 imat će novi sustav u serijskoj opremi u Švedskoj i Norveškoj uskoro. Za sada se podaci dijele samo između osobnih vozila. Kada se uključe i Volvo kamioni sustav će postati vrlo koristan i zasigurno će utjecati na smanjenje broja nezgoda. Implementaciju u Hrvatskoj zamišljamo i, ako se izuzmu područja s vrlo malo signala za mobilne usluge, mogao bi biti vrlo koristan na zavojitim vozačkim cestama. Jasno, pogotovo ako se sustav unaprijedi da ne upozorava samo na uključivanje sva četiri žmigavca već i na, primjerice, preveliku razliku u brzini i mogućnost naleta.