Sigurnost

Volvo uvodi crash-test za biciklističke kacige

Oduvijek su prednjačili u sigurnosti, a novo ostvarenje je test udara lutaka koje nose biciklističke kacige...

Branimir Tomurad |

Volvo je oduvijek bio prvi kada je riječ o razvoju sigurnosnih sustava, a prvi dar kojeg je poklonio svijetu bio je sigurnosni pojas u tri točke kojeg nije čak niti patentirao nego su ga svi počeli uvoditi potpuno besplatno. Novost je crash test kojeg radi u suradnji s tvrtkom POC iz Švedske, a kojoj je cilj povećati sigurnost biciklistima. Napravili su klasični crash test, ali s ciljem da vide koliko su sigurne kacige za bicikliste. Prvi na svijetu, dakako.

Novo testiranje izvodi se uz pomoć popularnih "dummyja" koji nose kacige za bicikliste. Lutke se doslovce ispaljuju na Volvoove automobile koji stoje nepomični u laboratoriju, pod raznim kutevima, s ciljem čim realnijeg kopiranja stvarnih uvjeta nesreće, baš kao što je slučaj i s NCAP testom. Za usporedbu, bit će proveden i test s dummyjima koji ne nose kacige.

Trenutačni testovi za biciklističke kacige i nisu baš napredni. Padanje kaciga s različitih visina na ravnu tvrdu podlogu nije realan pokazatelj sigurnosti. Naime, automobili imaju zakrivljene površine i to puno mijenja na stvari. U Volvu su sigurni da će ovo testiranje utjecati ne samo na sigurnosne sustave u novim modelima, već čak i na dizajn automobila.

Sve skupa čini se jako dobrom idejom kojoj je cilj zaštititi živote ljudi u prometu. Volvo je u tome oduvijek bio sjajan i proaktivan igrač. Svakako pogledajte video...