Sigurnost

ZF predstavio svoju inovaciju - vanjski bočni airbag

Bočni vanjski zračni jastuk preuzet će funkciju deformacijske zone i smanjiti rizik od ozljeda putnika u vozilu

Branimir Tomurad |

ZF je veliki dobavljač, odnosno proizvođač dijelova za autoindustriju, ali i sigurnosni inovator. Doduše, najpoznatiji po automatskim mjenjačima, ovoga puta donosi vanjski bočni zračni jastuk koji pomaže u slučajevima bočnih naleza vozila. Iako je ideja već postojala, sada imamo fotografije prototipa koji zaista obavlja upravo tu sigurnosnu funkciju.

Sustav je montiran na prethodni model Opel Insignije. Vidljivo je da su dodani i neki novi senzori na rub branika, ali i na osvrtna zrcala. Dok Insignia vozi, "dummy" auto gura se prema njoj i vidljivo je kako se sustav aktivira doslovce tik prije udarca. Poseban ECU procjenjuje je li potrebno napuhati golemi zračni jastuk koji je oko pet puta veći od suzvozačkog koji je redovito jastuk najvećeg obujma u vozilu. potrebno je svega 150 milisekundi da se vanjski jastuk otvori i zaštiti auto od udara.

Ideja je da ovaj zračni jastuk preuzme funkciju deformacijske zone. Prema istraživanjima, moguće je i do 40 posto smanjiti rizik od ozljeda putnika u vozilu. Demonstracija je impresivna i dokazuje da je ova tehnologija puno bliže cesti nego što se do sada smatralo.

Svejedno, bit će najzanimljivije gledati rješenja koja će spriječiti jastuk od nepotrebnog otvaranja.