Sport

Fernando Alonso: Danas bi eru Senne i Prosta smatrali dosadnom

U razgovoru s britanskim Autosportom Fernando Alonso komentirao je kako se na prošla razdoblja u Formuli 1 često gleda s previše romantike

Ozren Adamović |

Dvostruki svjetski prvak Fernando Alonso smatra kako se danas na borbe za naslove svjetskih prvaka tijekom osamdesetih godina prošlog stoljeća gleda s ružičastim naočalama. Fernando je i veliki kritičar nedavnih odluka u Formuli 1 koje su dovele ponovno do dosadnih utrka.

"Formula 1 u to je doba bila vrlo dosadna", kaže Alonso za eru Senne i Prosta, "da danas gledate utrku iz '85., '88. ili '92. većinu bi prespavali. Bila su dva McLarena, četvrti je bolid već zaostajao za čitav krug, a razmaci su bili po 25 sekundi. Desetak bolida nije završilo utrku zbog slabe pouzdanosti. Brojke gledanosti danas padaju kao što su padale i tada kada su Prost Senna i drugi također štedjeli gume i gorivo."

Alonso smatra kako je Formula 1 na vrhuncu bila 2000.-ih: "Tada je F1 odrasla. Puno je proizvođača ušlo u Formulu 1 tih godina - Toyota, BMW... Gledanost i posjećenost staza bila je na vrhuncu. Otvorili smo Formulu 1 novim zemljama, utrkivali smo se u Koreji, Indiji, Singapuru..."

Isto tako, Fernando vjeruje kako je uobičajeno na vozače nakon što završe karijeru gledati s puno više naklonosti. "Kada se prestanete utrkivati pretvarate se u idola, dok se utrkujete trpite kritike", kaže. "Vozači iz 80-ih su veliki šampioni i idoli, a u aktualnoj generaciji Lewis Hamilton i Sebastian Vettel bit će idoli klincima koji danas voze karting."