Sport

Veliki interes u Formuli 1 za motore iz Aston Martina

Aston Martin dobiva upite iz velikog broja momčadi Formule 1 o dobavljanju motora nakon 2021. prema novim pravilima

Ozren Adamović |

Ove će godine Aston Martin postati glavni sponzor momčadi Red Bull, ali britanska je marka već pokazala i interes za razvojem motora za sljedeći ciklus koji počinje 2021., ako troškovi i razvoj budu pod kontrolom kako je najavljeno. Čelni čovjek Aston Martina Andy Palmer izjavio je kako su smjernice o novim pravilima koje su najavili šefovi F1 u listopadu "ohrabrujući". Pripreme za budućnost već su započele dolaskom dvojice bivših Ferrarijevih šefova razvoja motora Joerga Rossa i Luce Marmorinija.

Logično bi bilo da prvi kupac motora bude Red Bull, a ako austrijska momčad tako odluči, očekivano će se za isto odlučiti i Toro Rosso. No, pored njih doznajemo kako je velik broj neovisnih momčadi u Formuli 1 zainteresiran za Astonove motore i čini se kako bi britanska tvrtka mogla postati dobavljač za više od dvije momčadi.

Na pitanje s koliko momčadi Aston računa, Andy Palmer kaže: "Imam neku grubu matematiku o cijenama i troškovima. U Formuli 1 treba uračunati veliki broj varijabli poput marketinškog povrata koji nije nužno fizički povrat. On se, po mogućnosti, pretvara u prodane automobile, što je razlog iz kojeg sve ovo radimo. Pripremamo teren za automobil sa središnje postavljenim motorom koji će se natjecati s Ferrarijem 488. Riječ je o stvaranju kredibiliteta za direktnu borbu s Ferrarijem, Lamborghinijem i McLarenom. Pravila koja nastupaju od 2021. savršeno nam vremenski odgovaraju jer upravo tada planiramo takav automobil."