Sport

Nakon Alfa Romea u Formulu 1 se vraća i Maserati?

Nakon Alfa Romea koji se u Formulu 1 vraća sa Sauberom čini se kako bi se u oktanski cirkus uskoro, nakon šest desetljeća izbivanja, mogao vratiti i Maserati

Ozren Adamović |

Prvo je čelni čovjek Fiat Chryslera Sergio Marchionne prijetio kako će Ferrari napustiti Formulu 1, a onda je okrenuo ploču. Švicarska momčad Sauber od sljedeće godine nosi ime Alfa Romea, a sada se naveliko priča o povratku Maseratija u kombinaciji s jedinom američkom momčadi Haas. Ako do dogovora dođe Haas će time dobiti prvog velikog sponzora, a priča se kako će Maserati platiti oko 20 milijuna eura kako bi na bolide nacrtali svoj slavni trozubac.

Takvim dogovorom bio bi u potpunosti pokriven trošak Ferrarijevih motora koje Haas koristi, a u u konačnici bi, kao i Alfino sponzorstvo Saubera, to rezultiralo Maseratijevim plaćanjem 20 milijuna eura Ferrariju preko Haasa. Maserati-Haas bi bila četvrta "talijanska" momčad sljedeće sezone iako su samo Ferrari i Toro Rosso bazirani u Italiji.

Haas i Sauber već koriste Ferrarijeve motore, iako je samo Haas koristio aktualnu generaciju, dok je Sauber zbog financijskih problema bio osuđen na motor iz 2016. Novi ugovori i dogovori donijet će nove motore za obje momčadi, a platiti će ih Ferrarijevi bivši vlasnici, Fiat Chrysler Automobiles. Isto tako, umjesto povlačenja iz Formule 1 s Ferarrijem, Sergio Marchionne ovakvim potezima stvara blok od tri momčadi kako bi se lakše suprotstavio FIA-inim predloženim promjenama za 2019.