Sport

Od 2020. više nećemo gledati motocikle na Pikes Peaku

Nakon pogibije kada je Carlin Dunne izletio sa Ducatijevim prototipom, ukidaju se sva natjecanja na dva kotača već od 2020.

Branimir Tomurad |

Dogodilo se ono najgore. Ove godine na Pikes Peaku, kada su ga doslovce metri dijelili od cilja, Carlin Dunne izletio je svojim Ducatijem V4 prototipom izvan staze niz provaliju tragično okončavši svoj život na licu mjesta. Nije bio voljen samo kao "još jedan motociklist", već su ga obožavali jer je prvi uspio odvesti Pikes Peak na dva kotača kroz svih 156 zavoja ispod deset minuta. Mnogim je početnicima bio i mentor pa su ga i zbog toga posebno cijenili kao izuzetnog čovjeka.

Glasine su se pokazale točnima, organizatori utrke službeno su izjavili kako od 2020. godine više neće biti motocikala na utrci. Svi oni koji dugo prate Pikes Peak plaču za makadamskom stazom koaj je imala poseban šarm. Naravno, atraktivna proklizavanja centimetrima od ruba zavoja iznad provalija gdje nema bankina zaustavljala su dah i srca mnogih entuzijasta. Začudo, žrtava te utrke bilo je razmjerno malo.

U čak 97 održanih utrka život je izgubilo četvero motociklista, te još dvojica automobilista. Nažalost, čak trojica natjecatelja od 2012. godine: Bobby Goodin poginuo je 2014. netom nakon što je prošao ciljnu liniju, Carlo Sorenson godinu kasnije nakon što je skliznuo preko ruba staze, a prije toga unatrag u povijest sve do 1982. nije bilo tragedija. Naime, baš te godine život je izgubio Bill Goss nakon što je pai i nakon što ga je pregazio natjecatelj koji je jurio stazom nakon njega. Od 1983. do 1990. motociklima natjecanje na Pikes Peaku nije bilo dozvoljeno.

Entuzijasti gledatelji moto-utrka nisu nimalo zadovoljni odlukom, ali mnogi za tu odluku imaju razumijevanja. Otkad je asfaltirana staza, brzine su brutalno porasle. Kasno 2015. organizatori su pokušali usporiti utrku povratkom na pravila koja su vrijedila prije 2011. godine koja su diskriminirala superbikeove, no ne i "nakede".

Opravdano se povlači i pitanje budućnosti najveće brdske utrke na svijetu. Nadajmo se da će se pronaći način da ostane atraktivna, ali i sigurna po natjecatelje. Stoga, dijelimo video Arija Vatanena iz najromantičnijih vremena Pikes Peaka...