Sport

Toyota je spremna i želi trijumf na LeMansu sljedeće godine

Samo jedan japanski proizvođač uspio je osvojiti LeMans, a kako se Porsche povukao Toyota vidi priliku da se i ona upiše u povijesne knjige...

Branimir Tomurad |

Toyota će pokušati stići prva na cilj u 2018. godini te godinu kasnije. Otkad se Porsche povukao iz LeMansa, klasa LMP1 mora imati novog kralja najpoznatije utrke izdržljivosti na svijetu. "Najviše nam je žao što je naš rival u razvoju novih tehnologija na cesti napustio LeMans", izjavio je Toyotin predsjednik Akio Toyoda nastavivši da je "svako utrkivanje na utrkama izdržljivosti, a pogotovo LeMans na kojem to traje 24 sata, baš kao i na pravoj cesti, još uvijek predstavljaju optimalno mjesto za dokazivanje i postizanje ciljeva, a to je učiniti da automobili budu zabavni još 100 godina".

Odluka je dodatni poticaj za dvostrukog svjetskog F1 prvaka Fernanda Alonsa koji je s Toyotom testirao u Bahreinu prošlog mjeseca i koji je spreman za LeMans kako bi se i tamo okrunio pobjedom. Podsjetimo, ove godine vodio je na 500 milja Indianapolisa kada je motor njegove Honde otkazao. McLaren je raskinuo suradnju s Hondom što je Alonsu otvorilo vrata LeMansa - utrke koja je drukčija od svih drugih, pogotovo od Formule 1.

Toyota je najavila da će sljedeće godine proglasiti vozački tim. Podsjetimo, samo je jedan japanski proizvođač osvojio LeMans, i to je 1991. godine bila Mazda sa svojim automobilom 787B, inače pogonjena rotacijskim motorom. Zbog nje su se kasnije pravila promijenila i, smatra se, time je spriječeno da Mazda nastavi niz sa 787B. Ono što je nedvojbeno, upravo taj auto ima najljepši zvuk svih vremena. Svakako pogledajte video da se uvjerite u to. Uključite zvučnike svakako!