Sport

Volkswagen opet u pohodu na Pikes Peak, i to na struju!

Kako bi dodatno naglasili okret prema elektrifikaciji, VW se na velika vrata vraća na Pikes Peak i to sa električnim superbolidom

Vladimir Baće |

Nakon povlačenja iz WRC prvenstva nagađalo se koji će biti sljedeći izazov za VW Motorsport. Pomalo iznenada, i bez puno pripreme iz Volkswagena nas je dočekala šokantna vijest o povratku na trkaće staze, i to ni manje ni više nego Pikes Peak i to sa električnim bolidom.

Ovo nije prvi puta da VW službeno nastupa na najvišoj brdskoj utrci na svijetu. Davne 1985. te 1986. Jochi Kleint nastupio je s posebno pripremljenim Golfom Mk2 pogonjenim s dva 1.3 litarska motora s 250 KS svaki. Kako treće mjesto 1985. i četvrto 1986. nije bilo zadovoljavajuće, Kleint se vraća i sljedeće godine, ovaj puta s 2x1.8 16V motorima s ukupno 652 KS. Beštija mase 1050 kg je ubrzavala do stotke za 3.2 sekunde no ni to nije bilo dovoljno za pobjedu. Iako je vodio nakon prvog prolaznog vremena, Kleint je morao odustati zbog kvara na ovjesu nekoliko zavoja prije kraja. VW se na kraju morao zadovoljiti s trećim mjestom kao svojim najboljim rezultatom na planini.

Sljedeće ljeto, točnije 24. 6. 2018. pravi je dan D za VW Motorsport. U slučaju Pikes Peaka treninzi su ograničeni i nikad ne zahvaćaju cijelu stazu. Nema "najboljeg od dva pokušaja", vozi se samo jedna utrka i nema popravaka. U razvoju je novi električni bolid koji je najavljen s jednim teaserom, koji će ovaj puta voziti po potpuno asfaltiranoj stazi. Sumnjamo da VW dolazi samo po pobjedu, na meniju je i Peugeotov rekord koji je postavio Sebastien Loeb.