Tehnologija

Goodyear Oxygene: guma s mahovinom (!) koja proizvodi kisik

Pomalo nevjerojatno djeluje nova konceptna "guma" iz Good Yeara koja se, osim što pruža prianjanje, koristi umjetnom inteligencijom te proizvodi kisik

Branimir Tomurad |

Goodyear je otkrio novi koncept gume na ženevskom salonu koji rješava više problema odjednom. To je održivo rješenje za mobilnost koje se koristi umjetnom inteligencijom, povećava sigurnost i proizvodi kisik. Usto, u njoj živi mahovina koja pomaže čistiti zrak.

Neobična otvorena struktura bočnica gume u kojoj živi mahovina otporna na visoke temperature samo je srce koncepta. Tu se nakuplja vlaga s ceste, sve se regulira putem umjetne inteligencije, a s ciljem pretvaranja ugljičnog dioksida u kisik. Dragi automobilisti, ponovno izvucite udžbenik iz prirode da se prisjetite svega, jer zatrebat će vam kada počnete o autima raspravljati dodajući riječ "fotosinteza" u sve više rečenica.

Guma ima vrlo laganu nepneumatsku strukturu, što znači da se ne puni zrakom. Izrađena je na 3D printeru koji koristi gumeni prah dobiven iz recikliranih starih guma. Bilo je sličnih koncepata koje je davno radio Michelin kojima je cilj bio voziti bez zraka te prošlogodišnji pod imenom Vision kojem se gazna površina ponovno nanosi svake sezone prilagođavajući se uvjetima na cesti. Goodyearovu gumu Oxygene ne može se probušiti, a ugrađene LED svjetiljke signalizirat će kada auto ubrzava ili koči pa će se povećati sigurnost kroz ranije uočavanje namjera vozača ili, smjelije rečeno, pametnih autonomnih automobila.

Ovo je veliki korak u odnosu na Eagle-360 te BH03, stare koncepte koji su toplinu dobivenu kotrljanjem pretvarale u struju. Jasno, struju će proizvoditi i ova potpuno nova guma. Pogledajte priloženi službeni video za više detalja...