Tehnologija

Autoindustrija izazvala hakere u Las Vegasu - traže se mane sustava u automobilima

Umjesto da ih proglašavaju kriminalcima, takozvane "bijele hakere" svi zapravo vole jer u sustavima zaštite pronalaze rupe to pomaže unaprijeđenju sustava

Branimir Tomurad |

Na konferenciji u Las Vegasu hakeri mogu slobodno pokušati probiti brave, softverske sustave ili pronaći "mala vrata" kako bi ušli u funkcije automobila. Onim naprednijim autima s autopilotima mogli bi doslovce ovladati usred vožnje, pa se čini kako je ovo izuzetno važan potez proizvođača automobila koji su svoje sustave dali na testiranje.

Def Con Security Convention u Las Vegasu okuplja stručne ljude iz područja sustava zaštite, a sponzori konferencije upravo su proizvođači automobila. pozvali su tzv. "bijele hakere" da im pomognu unaprijediti sustave zaštite. Zadatak za hakere je bio pobjeći iz vozila tako da dešifriraju kod kako bi otvorili prtljažnik, kontrolirati glasnoću audio sustava te brzinu i funkciju svih brava na vozilu.

Dobavljači Volkswagena, Fiat Chryslera i još nekoliko proizvođača, tvrtka Aptiv PLC i NXV te tvrtka Semiconductors NV bili su ove godine glavni sponzori, baš kao i na prijašnjim konferencijama.

DEF CON je sajam koji okuplja desetke tisuća entuzijasta za mrežnu sigurnost, a ne registriraju se imenima kako bi se zaštitio njihov identitet. Sajam okupi oko 25.000 programera i hakera. plaća se gotovinom, a uz pomoć značke koja izgleda kao tiskana pločica haker se može iskušati u raznim zadacima.

Utemeljitelj ovog hakerskog sajma Craig Smith tvrdi kako je "autoindustrija specifična i zaštita izgleda puno drugačije nego u drugim granama privrede". Kako su automobili sve kompleksniji, hakeri su sve više zainteresirani za njih i zanima ih razvoj napretka sustava sigurnosti.

Na slici je sustav Forda Focusa iz 2012. godine koje su hakeri pokušavali probiti. Je li bilo upješno ili ne, nažalost, nikada nećemo saznati. No, ne vjerujemo da netko sponzorira golemi sajam a da baš ništa iz njega nije naučio. Zanimljivo je da takve sustave u vozilima, baš kao i radarske sustave najčešće razvijaju i proizvode izraelske tvrtke.