Tehnologija

Scania AXL je novi, potpuno autonomni kamion za budućnost

Gotovo je s vozačkom strukom, barem ako je suditi prema onome što pokazuju koncepti proizvođača kamiona

Branimir Tomurad |

Scania je razvila eksperimentalni potpuno autonomni kamion koij vozi bez pomoći vozača. AXL i svojim dizajnom jasno pokazuje da je spoj starih i novih tehnologija. Doslovce identičan dizajn na kakav smo navikli kod kamiona i od kojega se baš ne može pobjeći, ali bez kabine koja mu je dala futuristički izgled. Ukratko, da Batman vozi kamion to bi bio - taj!

Zbog nedostatka kabine kamion je puno niži od klasičnog. Fronta je prepuna dobro maskiranih kamera i radara koji su temelj sustava autonomne vožnje. Preko svega je golemi znak Scanie, doslovce obožavane zbog tradicije proizvodnje V8 kamionskog motora. Ukratko: ako netko zaista voli kamione i može izabrati bilo koji, vjerojatnost je 99 posto da će to biti Scania V8. Pitanje je sada samo... kako entuzijastu vozaču objasniti da je - nepotreban?

Softver je puno bitniji od hardvera, kažu u Scaniji. Naime, on izvršava procesiranje podataka prikupljenih sa sedam kamera, s jednog lasera i dva radara. Softver mapira put ispred Scanie nakon što uoči sve prepreke. Vrijedi i za kretanje u, primjerice, kamenolomu. Kako ju vozač ne može preuzeti, odnosno upravljanje njome, inženjeri su si dali truda savršeno isprogramirati sustav.

Scania ne otkriva sve tehničke podatke, ali zna se da AXL koristi biogorivo i da ima motor s unutrašnjim sagorijevanjem. Trenutačno vozi na biodizel, no može se doraditi i za druge vrste ekoloških goriva, primjerice bioplin. Platforma je modularna.