Tehnologija

Nizozemci tvrde da imaju pravi solarni auto, može se čak i kupiti za 120.000 eura

Predbilježbe su krenule, a kao dokaz da nije samo obećanje nizozemska tvrtka ima u tome što je pobijedila na natjecanju solarnih automobila

Branimir Tomurad |

Lightyear One je prvi model solarnog automobila koji, osim što se puni na klasičnim punionicama, ima i mogućnost punjenja na suncu. Naime, prekriven je s pet kvadratnih metara solarnih ploča i nizozemska tvrtka hrabro tvrdi da to dodaje "12 kilometara dodatnog dosega u jednom satu". Koliko je to vjerojatno, zaista je teško prosuditi. Tračak uvjerljivosti dolazi iz činjenice da je isti tim ljudi ipak pobijedio na natjecanju solarnih automobila.

Ako je sve točno, ovo je prvi solarni putnički auto s kojim se mogu prijeći neke veće udaljenosti uz blagodati koje inače pružaju automobili. Solarne su ćelije ispod posebnih slojeva sigurnosnog stakla i doslovce se po tim površinama, tvrde, može hodati bez da ostanu oštećenja.

Masa je najveći neprijatelj svakog ovakvog koncepta, a ovdje je obećano 400 km dometa nakon cjelonoćnog punjenja na šuko utičnici od 220V. Ako ste 12 sati na suncu, to dodaje još 144 km teoretskog dosega. Dakle, solidnu trećinu.

Ovaj auto neće biti jeftin, plan je prvo proizvesti 500 komada. Predbilježbe su krenule, a cijena je 119.000 eura. Isporuka ide u 2021. godini. recimo da je ovo cestovni koncept, jer teško da se može nazvati serijskim autom. Svejedno, raduje nas da netko radi i na solarnom autu, ako ništa drugo, onda kao dopuna klasičnom električnom pogonu. Svakako pogledajte i video!