Tehnologija

Valeo novim sustavom prikolice čini nevidljivima

Svi koji vuku brod ili kamp-kućicu bit će oduševljeni novom Valeovom tehnologijom XtraVue

Branimir Tomurad |

Valeo je poznati dobavljač dijelova za autoindustriju i u prvoj ugradnji i u postprodaji. Novi sustav XtraVue bit će idealan za sve vozače koji imaju smanjenju vidljivost prema natrag zbog vuče prikolice. Naime, tijekom vuče iza vozila i prikolice je golemi mrtvi kut kod kojeg vozač uopće nema pregled i oslanja se isključivo na bočna osvrtna zrcala. Sustav koristi kamere na vučnom vozilu i na prikolici.

Uz pomoć sofisticiranog softvera slika s prednje kamere i slika sa stražnje kamere na prikolici spajaju se u jednu i projiciraju na ekranu u automobilu. Vozač tamo može pratiti promet iza sebe ne kao da nema prikolicu, već kao da opće nema stražnji kraj automobila iza svojih leđa. Sustav digitalne retrovizore diže na sasvim novu razinu.

Mrtvi kut postat će prošlost, a novi će se sustav moći koristiti kao nadogradnja postojećim automobilima i prikolicama, ali i kao tehnologija za prvu ugradnju. Nakon raznih "trailer assist" sustava koji olakšavaju parkiranje, sada ćemo imati još jednu tehnologiju koja će vožnju činiti još sigurnijom. Više detalja u Valeovom službenom videu.