Tuning

Ozbiljno nabildani španjolski karavan

Nije prošlo puno vremena od predstavljanja osvježenog Seat Leona ST Cupra 300 do njegove prve tunerske dorade. Ovaj put najbrži je bio JE Design

Ozren Adamović |

Svaki novi model automobila vrlo brzo nađe se na meti tunera i čini se ponekad kako se utrkuju koji će neki novitet prvi doraditi. Tako je bilo i s osvježenim Seat Leonom i njegovom najsnažnijom verzijom Cupra 300. Njega se, i to u karavanskoj verziji, prvi prihvatio njemački tuner JE Design. Nakon njegovog tretmana španjolski je kompaktni karavan postao snažniji i širi i sada se zove JE Design Leon Cupra 300 ST Widebody.

Najveća promjena na Leonu široki su blatobrani sprijeda i straga, a uz njih idu i prošireni pragovi, stražnji spojler i odbojnici. Stražnji dio moguće je naručiti u sjajno crnoj boji ili s izgledom karbona. Cijena? Prava sitnica - 5534 eura za početni kit. Uz to u ponudi su i dvije opcije ovjesa, a kotači su promjera 20 cola obuveni u gume široke 265 mm.

Kako bi performanse pratile opaki izgled Je Design nudi povećanje snage. Prva faza podiže snagu dvolitrenog turbo benzinca sa 300 na 360 KS i najveći okretni moment sa 380 na 450 Nm. Zahvaljujuči tome ubrzanje se sa 4,9 skratilo na 4,7 sekundi, a najviša je brzina 265 km/h. Nije vam dovoljno? Nema problema - druga faza povećava snagu još 20 KS i 20 Nm, a najviša brzina raste na 280 km/h.