Tuning

Volkswagenovi koncepti za američko izdanje Wörthersee festivala

Ideja o okupljanju posvećenom isključivo Volkswagenu zaživjela je i u USA, sa posebnim festivalom Southern Wörthersee

Vladimir Baće |

Zanimljivo je kako tuning industrija zorno dočarava razlike u ukusu pojedinih tržišta ali i načinu na koji se koriste automobili u pojedinim kulturama. U sklopu ovogodišnjeg SoWo (Southern Wörthersee) festivala, Volkswagen je predstavio cijelu gamu tuniranih modela, od Golfa, pa sve do najvećeg SUV-a, modela Atlas, koji je u ponudi isključivo s one strane "bare".

Dok je Golf R predstavljen u agresivno žutoj boji, s 20 inčnim Vossen naplatcima te nižim ovjesom, već se GTI model značajno isticao svojom plavom bojom ukrašenom tradicionalnim GTI "Rabit" logotipovima. Agresivni 19 inčni naplatci s aerodinamičnim dodatkom koji izvlači vrući zrak iz kočnica izgledaju kao da su došli direktno s trkaćih staza osamdesetih. Možda nisu legalni na našim cestama ali, priznajemo, izgledaju fenomenalno.

Limuzine dolaze direktno sa SEMA sajma. Arteon R-Line SEMA Concept i Jetta GLI Super Touring Concept maksimalno su spušteni i "sjede" na ovećim felgama uz brojne dodatke poput aluminijskih podnih prostirki ili spojlera.

No, ono što je nama možda i najzanimljivije je fokusiranost na segment slobodnog vremena i uživanja u prirodi, na američki način naravno. Veliki Atlas Basecamp Concept i Tiguan Adventure Concept dorađeni su nosačima za bicikle, odnosno kajak i dolaze s agresivnim terenskim gumama. Odignuti od poda zahvaljujući posebnom ovjesu, opremljeni dodatnim zaštitama i LED rasvjetom ističu se robusnošću i pokazuju da fokus tuning industrije nije isključivo na cestovnim modelima