Povijest

Na aukciju ide originalni Bondov Aston Martin DB4!

Auto je u izvornom stanju, svi "gadgeti" rade, sačuvan je kao prava vremenska kapsula

Branimir Tomurad |

Aston Martin je najavio kako će proizvesti nekoliko novih novcatih Astona DB5 i uzburkao kuloare. Kao "As na Desetku" dolazi Bondov DB5 koji uskoro kreće na aukciju, i to originalni filmski auto prepun "gadgeta" kojima je Bond paprio dane raznim zlikovcima. Svi oni koji frknu nosom na razne replike, ovdje će morati šutjeti. DB5 će biti izložen na Pebble Beachu.

Ovaj primjerak jedan je od dva iz 1965. godine kojeg je naručila tvrtka Eon Productions, odnosno tvrtka koja je bila iza filma Goldfinger i Thunderball. Oba su auta kupljena i korištena za promociju po SAD-u za Thunderball. Sada ide "mali catch": ova dva auta nisu korištena tijekom snimanja, ali su dobila sve "gadgete" kao i Astoni iz filmova. Prema aukcijskoj kući RM Sothebys, ovdje je sve ugrađeno u Aston Martinu i, za razliku od gadgeta na filmskim autima, radi besprijekorno.

Aukcijska kuća naglašava da je auto imao svega tri vlasnika. Kompletno je i restauriran 2012. Taj je rad bio toliko sveobuhvatan da su svi "gadgeti" servisirani, tako da se može podići štit za metke, mogu se izvući dijelovi branika, dimna zavjesa radi, baš kao i prednje puške i namjerno curenje ulja po cesti. Naravno da katapult sjedalo ne radi, ali je panel iznad njega pomičan. Začudo, sve tipke imaju svoju funkciju, nisu tu bezveze.

Očekivana cijena je visoka, a prošli put auto je prodan za dva milijuna dolara. Sada više nije 2006. godina, Bond je i dalje popularan, Aston nikad seksepilniji, a oni hrabri procjenjujuu da će postići preko tri i pol milijuna. Vrijeme će pokazati...