Povijest

Aston Martin nastavlja tamo gdje je stao 1963.

Britanski proizvođač odlučio je proizvesti još 25 primjeraka DB4 GT čija je proizvodnja završila još 1963.

Ozren Adamović |

Jedna od ikona Aston Martina, DB4 GT vratila se u život. Prvi primjerci nastavljene proizvodnje modela DB4 GT upravo izlaze iz tvornice u Newport Pagnellu, više od deset godina nakon što je posljednji Aston Martin proizveden njoj. Krajem prošle godine prvih nekoliko posve novih DB4 GT-a isporučeni su vlasnicima, a ukupno će ih biti proizvedeno samo 25. U periodu od 1959. do 1963. proizvedeno ih je samo 75, a tek mali dio njih bili su olakšani modeli. Danas ti automobili vrijede oko 25 milijuna kuna.

Nova serija od 25 komada nastavlja sljedećim brojem šasije, a iako su izrađeni vjerno po nacrtima originalnih osam olakšanih, novi će automobili ipak imati neke modernije dijelove. Motori će im biti snažniji, kao i kočnice, a dobit će i još pregršt sigurnosnih poboljšanja. Aston tvrdi kako je spoj originalnih majstorskih vještina i moderne tehnologije u potpunosti zadržao karakter originala.

Pod prednjim je poklopcem i dalje 3,7-litreni redni šestocilindraš kojeg potpisuje Tadek Marek, ali u modernoj verziji razvija 340 KS umjesto originalnih 302. Snaga se na stražnje kotače prenosi preko ručnog četverostupanjskog mjenjača.

Originalni Aston Martin DB4 GT bio je namijenjen utrkama, a Aston će i novim modelima omogućiti uživanje na stazi. Kupci će moći sa svojim novim automobilima sudjelovati u dvogodišnjem međunarodnom programu vožnje po stazama. Program će biti organiziran po poznatim svjetskim stazama, a u njega su uključene i instrukcije za vozače.