Povijest

Pebble Beach: Bentley 8 Litre Gurney Nutting Sports Tourer iz 1931. je pobjednik

Jedno od najekskluzivnijih okupljanja za autombile ove je godine okrunilo Bentley, prvi puta nakon 1965. godine i to na samu stotu godišnjicu!

Branimir Tomurad |

Ponosni vlasnici još će danima nakon ovoga čistiti konfete iz besprijekornog interijera elegantnog crnog Bentleya koji je osvojio nagradu kao najbolje vozilo na Pebble Beachu. A konkurencija je ove godine, kao uostalom i uvijek, bila zaista opaka. No, nekako je ta stota godišnjica možda i pogodovala automobilu čija je besprijekorna elegancija oduzimala dah okupljenih.

Zloguki gledatelji prigovarali su rupi odmah nakon pokazne rampe, no nikomu nije skinula smješak s lica. Za razliku od prijašnjih godina, na videu se čuju suci a ne komentatori koji se ne gase i, zapravo, uglavnom kvare doživljaj. Ovoga puta donosimo vam video da u miru, barem krajičkom oka dok radite nešto drugo, uživate u atmosferi.

Posljednji puta kada je neki Bentley odnio nagradu, a to je bilo 1965. godine, okupljanje je bilo puno manje. Ove godine je Bentley 8 Litre Gurney Nutting Sports Tourer pobijedio vrhunske finaliste... Talbot Lago T150C-SS Figoni & Falaschi Teardrop Cabriolet iz 1938., Mercedes Benz 540 K Erdmann & Rossi Special Cabriolet, ali i Aston Martin DB4GT Zagato Coupe. Zaista izuzetna skupina ultrarijetkiih povijesnih automobila.

Pobjedničkog Bentleya posjeduje Sir Michael Kadoorie od Hong Konga. Od ostalih nagrada, Talbot Lago T150C-SS Figoni & Falaschi Teardrop Cabriolet proglašen je najelegantnijim kabrioletom, Alfa Romeo 6C 2500 Ghia Supergioiello Coupe iz 1950. bila je najelegantniji zatvoreni automobil, Rolls Royce Phantom I Brewster York Roadster iz 1929. bio je najelegantniji otvoreni automobil, a Ferrari 250 GT Zagato Berlinetta Speciale bio je najelegantniji sportski auto.

Ako želite tekst spojiti sa slikom, uživati s pogledom na skupocjene šešire dama i laki korak prisutnih koji zaljubljeno gledaju automobile, svakako pogledajte video dug tri i pol sata. Barem, ako nikako drugačije, "na preskokce"...