Povijest

Stare VW Bube zabranjene su taksistima u Meksiku, ali ne daju se s cesta

Strmo područje, opasan kvart Cuautepec, nema mogućnost javnog prijevoza i njime vladaju bande - iako su VW Bube za taxi posao zabranjene 2012., ovdje još uvijek voze na crno - VIDEO

Branimir Tomurad |

Tržište, kao i priroda, uvijek nađe svoj način i put. Jalopnik je pustio zanimljivi video u kojem je VW Buba, iako zabranjena za taxi tržište, nastavila svoj posao, ali na crno. "Vocholandia" je novi naziv za Cuautepec, meksički kvart smješten na strminama u kojem vladaju bande, a stanovnici nemaju drugu opciju javnog prijevoza već se služe ilegalnim taksistima koji redom voze svoje vremešne VW Bube.

VW Bube u Meksiku su se proizvodile sve do 2003. godine i zabranjene su za taxi upotrebu još 2012. godine zbog sigurnosnih standarda. Sada su ih zamijenile "limuzine s četiri vrata" kako kaže nova uredba, a 50.000 Buba taxija trebalo je nestati s ulica Mexico cityja. Neki opasni kvartovi toliko su rizični da taksisti tamo ne žele voziti pa su se lokalci s jeftino kupljenim Bubama koje više nitko nije želio u službi počeli baviti ilegalnim taksiranjem. Cuautepec je postao "Vocholandia", jer riječ Vocho na tamošnjem je jeziku - žohar. U nas je interpretacija s Bubom ljepša, ali otpornost na promjene učinila je da Bubin nadimak potpuno opravda na tamošnjim ulicama. Jednostavna, neuništiva, pouzdana kao čekić i trajna kao čvrsta građevina, Buba je i s dvojim vratima sjajno taxi vozilo. 

Predviđa se da je na cesti Mexico cityja čak 2500 ilegalnih taksista u Bubama što je ogromna brojka. Nije lako s ceste izbaciti auto koji se tamo uvozio još od 1950. godine, a lokalna proizvodnja zbog rastuće potrebe započeta je još 1967. godine. I dan danas tvornica u Puebli proizvodi Golf, Jettu i novu Bubu i najveća je Volkswagenova tvornica na svijetu uz onu u Wolfsburgu i do sada je proizvela 1,7 milijuna Buba.

Izvor: Jalopnik, Foto: ranwhenparked.net