Povijest

Prodaje se Datsun Paula Newmana

Kada govorimo o legendarnim autima čija će vrijednost rasti, ovaj Datsun Paula Newmana mogao bi biti sjajan ulog

Branimir Tomurad |

Kada se govori o filmskim potjerama prvo vam napamet padne Bullitt i Mustang kojeg je Stevie McQueen "malo provozao" tako da smo ga svi iste sekunde poželjeli tako voziti, s time da s vremenom kako su filmske potjere sve lošije, želja za tim autom samo raste. Nije daleko niti Datsun 280ZX iz 1979. godine kojim se utrkivao Paul Newman. Auto s brojem šasije 100026 nakon opsežne restauracije ide u prodaju, a sudeći prema fotografijama izgleda fantastično i predstavlja odličnu kupnju.

Kao što se zna, Paul Newman nije imao samo glumačku već i trkačku karijeru. Bio je desetljećima vezan uz Nissan/Datsun i Nissan je čak izrađivao modele Skyline u posebnim serijama koje su nosile njegov autogram. No, najčvršću vezu ima sa serijom Z u kojeg je Newman uskočio još 1978. godine nakon utrka u Porscheima i Ferrarijima na utrkama izdržljivosti. Još je paralelno vozio Porsche 935 u Daytoni i na LeMansu ali je osvojio SCCA nacionalno prvenstvo u ovom konkretnom automobilu.

Sedam pobjeda i na dvije utrke dva najbrža rekordna vremena kruga su rezultat s kojim se Nissan i Newman mogu pohvaliti. Koliku će cijenu postići teško je predvidjeti, ali može se reći kako svaki ozbiljniji kolekcionar i ljubitelj japanske autoindustrije ne može reći da ide spavati spokojno. Petrolicious je snimio i video na temu ovog automobila, svakako ga pogledajte.