Povijest

Jedini preživjeli Ford GT40 Roadster je na prodaju

Ford je razmišljao o ideji legendarnog GT40 bez krova i u tom je procesu nastalo šest prototipova. Do danas je preživio samo jedan i sada je na prodaju

Ozren Adamović |

Ako vas svrbe neki milijuni, u čvrstoj valuti, i želite ih potrošiti na pravu automobilsku rijetkost možda je upravo došla vaša prilika. Na tjednu automobila u Montereyu, u SAD u prodaju će prvi i jedini preživjeli Ford GT40 Roadster. Prototipova je bilo šest, ovaj je nastao 1965. i nosi broj šasije GT/108, a prodaju je oglasio Classic Driver by Girardo & Co.

Ovo je jedini od šest primjeraka koje je Ford proizveo dok je razmišljao o GT40 bez krova. Ostali su ili rastavljeni ili su im ugrađeni tvrdi krovovi. Također, ovo je jedan od četiri koji su izrađeni s čeličnom šasijom.

Ovaj primjerak na Silverstoneu su testirali Sir John Whitmore i Richard Attwood, a nakon toga je u travnju 1965. otpremljen u Shelby American u Kaliforniji na daljnji razvoj. Nikada se nije utrkivao, ali Ken Millers ga ne te godine vozio kao demo vozilo u Laguna Seci te godine i kasnije u Riversideu. izložen je bio i na South Course Concours d'Elegance u Newport Beachu i kasnije u Shelby American LAX kompleksu. Vozio je i pokazne krugove na Watkins Glenu prije VN SAD-a i to s dvostrukim prvakom Formule 1 Jimom Clarkom za upravljačem.

Nakon još nekih promotivnih dužnosti bio je u skladištu prije nego ga je kupio George Sawyer iz Detroita. Nakon njega promijenio je još nekoliko vlasnika i pojavljivao se na izložbama oldtimera. Za sve koji ga žele pogledati biti će izložen na Pebble Beachu. Zbog rijetkosti i posebne povijesti očekuje se kako će na aukciji postići sedmeroznamenskast iznos, a možda i više...