Povijest

Na aukciju uskoro ide prvi prototip Forda GT40

Nagađa se da bi mogao postići cijenu između sedami devet milijuna dolara, no nisu rijetki oni koji predviđaju da će postići i više od deset milijuna...

Branimir Tomurad |

Ford GT40 je doslovno potjerao Ferrari iz LeMansa. A ako razmišljate koji je Ford GT40 najcool onda ćete se vjerojatno zaustaviti upravo na ovome. Za samo sedam dana RM Sothebys nudi na aukciji GT40 koji bi mogao postići i 10 milijuna dolara. To je prvi od pet prototipova koji su napravljeni. Ukupno ih je bilo 12, sedam s krovom i pet roadstera.

Ovaj je auto 1983. prošao restauraciju tijekom koje je obnovljen u originalnu specifikaciju, a 2003. je obnovljena mehanika. Ali ono najvažnije jest to da su ga vozili Carol Shelby, Ken Miles i Jim Clark. To je ujedno i jedini roadster koji nije prerađivan i zadržao je izvorni oblik i stanje.

Ovaj se konkretni primjerak nikada nije utrkivao s Ferrarijima, ali je korišten kao testni auto za razvoj Mark IV varijante koja je naposljetku osvojila LeMans. Kažu i da je to jedini Ford GT40 u kojega je kročio Henry Ford osobno, a Carol Shelby ga je tom prilikom osobno provozao.